Procedure

EPB-verslaggeving

Procedure

De opmaak van een EPB-verslag bestaat uit twee delen:

  1. Startverklaring
  2. EPB aangifte

Startverklaring


De startverklaring dient voor de start van de werken ingediend te worden. Het is dan ook van belang om tijdig te starten met u EPB-traject. Aan de hand van enkel gesprekken maakt BTM een uitgebreid EPB-advies op. Streeft u een zeer laag E-peil na? Of bent u tevreden als u aan de geldende eisen kan voldoen? Er worden verschillende mogelijkheden uitgewerkt in overleg met de bouwheer.

De verschillende opties worden samengevat in een voorafberekening, waarin ook de financiële impact wordt toegelicht.


De genomen optie is niet bindend. Het bouwtraject is immers een dynamisch gebeuren. De startverklaring dient als basis, waarin u aantoont wat uw intenties zijn. Het is met deze basis dat BTM vervolgens de startverklaring zal opmaken en indienen.


Bouwperiode


Gedurende het hele bouwtraject zal BTM een adviserende houding aannemen. Wanneer u als bouwheer vragen hebt, kan u altijd bij BTM terecht. In overleg kunnen extra simulaties en/of werfbezoeken gepland worden.


EPB-aangifte


Na het einde van de werken wordt het EPB-verslag finaal gemaakt. Bij de opmaak van het verslag wordt rekening gehouden met warmteverliezen, luchtdichtheid, isolatie, ventilatie, verwarmingsinstallatie, ramen en deuren, oriëntatie en bezonning, beschaduwing, leidingverliezen, koeling, enzoverder. Met deze berekening zal BTM de startverklaring toetsen aan de realiteit. De (mogelijke) energetische aanpassingen die doorheen het bouwtraject zijn gebeurd moeten doorgerekend worden. Dit kan zowel een positieve als negatieve impact hebben op het resultaat.


Het is van groot belang dat de bouwheer alle investeringen en toegepaste technieken kan staven met facturen en foto's.


Wanneer de hele woning opnieuw is doorgerekend zal BTM het definitieve E-peil (en S-peil voor EPW) bepalen en het EPB-verslag indienen.